Gânduri printre rânduri:Bufniţele prieteniei

Nu, nu este o carte de ornitologie. Este un roman de Filip Florian. Am avut un episod ‘Florian’ in sensul că vacanţa asta ( noi avem în mai vacanţă) am făcut o cură  literară citindu-i pe aceşti doi fraţi (Filip + Matei).  Am descoperit că acesti doi Florian au un străbunic celebru, pe care toţi   l-am considerat plictisitor  în liceu pentru că trebuia să  îl citim şi l-am citit cu interes abia după liceu: Ioan Slavici. Oare mai citeşte cineva ‘Moara cu noroc’?

Romanul ‘Toate bufniţele ‘se află pe lista de bestseller-uri a editurii Polirom. A apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom în anul 2012 şi a fost reeditat în 2015. Volumul a obţinut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secţiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar” 2013

Mărturisesc că am început oarecum silită de împrejurări pentru că  “Zilele regelui  “e cartea pe care o citim la clubul de lectură şi am continuat cu tot ce am găsit (sau mai precis ce mi-a fost oferit de un  prieten cititor împătimit)

Sunt două voci distincte in cartea cu bufniţe. Bufniţele tac dar vorbesc Emil şi Luci. Emil merge spre asfinţitul vieţii fiind vocea care povesteşte despre trecut, despre istorie şi despre fapte ce nu ar trebui uitate. Luci este la începutul romanului un copil care spre final îl vom vedea scurt , într-o scenă de prolog ca având 23 de ani,  o slujbă şi un destin singuratic.

Sunt două poveşti fascinante din doua Românii foarte deosebite una de alta . Filip Florian chiar poate să povestească frumos, este un ‘povestaş ‘de genul celor închipuiţi de Llosa. Povesteşte de parcă soarta omenirii întregi ar depinde de povestea sa.

Tot timpul cât am stat cu nasul în carte m-am întrebat de ce toate bufinţele? Cred că ştiu acum răspunsul. Vreţi şi voi să ştiţi? Citiţi cartea. Chiar merită. Un singur sfat vă dau lăsaţi la o parte clişeul cu bufniţa înţeleptei Atena că nu de asta e vorba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s