Gânduri printre rânduri: Felia de lamâie care îndulceşte viaţa

Mi-a căzut în mână ( mulţumiri prietenilor care au grijă să-mi cadă din când în când)  un volumaş de povestiri de o scriitoare de care nu auzisem: Anca Vieru, “Felii de lămâie”. A fost o surpriză foarte plăcută, nu m-am lăsat până nu l-am citit pe tot dintr-o suflare.  Sunt 20 de povestiri scrise cu talent, conectate bine la realitate şi plausibilitate.

Chiar aşa cum spune titlul sunt felii dar nu de lămâie ci de viaţă. Anca Vieru este o bună observatoare a oamenior, a vieţii şi mentalităţlor. In povestirea care dă titlul volumului îşi dau întâlnire două lumi într-un monolog: lumea de dinainte şi lumea de după 1989. Monologul exspus de martoara celor două lumi e scris cu naturaleţe, cu ironie şi talent. Fără să insiste asupra povestitoarei ( nu ştim cum arată, unde locuieşte sau alte amănunte)  scriitoarea ne invită la disecţia celor două lumi prin gândurile şi vorbele unei femei anonime. Uşoare urme de ironie apar din când în când printre rânduri. De pildă ştiaţi că oamenii sunt de două feluri? Cei care taie lămâia  în felii şi cei care o storc şi apoi aruncă coaja.

Oricum această colecţie de 20 de felii de lămâie îndulcesc şi acresc în acelaşi timp. Cum? Asta va trebui să descoperiţi singuri.

Sunteţi curioşi ce scrie Anca Vieru când nu scrie propriile cărţi, atunci vă recomand blogul ei:

http://ancadevieru.blogspot.com/

Eu chiar acum vreau să mă delectez cu o porţie proaspătă de blog.

Despre autor aşa cum apare pe coperta interioară a cărţii:

Anca Vieru este absolventă de politehnică şi a unui master în comunicare. După o perioadă de lucru în cercetare, a schimbat ingineria cu ştiin­ţele umaniste. A publicat în volumele colective Moş Crăciun & co. (Art, 2013) şi Ficţiuni reale (Humanitas, 2013), proiect colectiv iniţiat de Florin Piersic jr. A mai publicat în revista de proză scurtă iocan şi în revista Familia. În anul 2016 a participat la festivalul de literatură Lofest organizat la Bucureşti. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom a mai apărut Spulberatic (2018). Volumul Felii de lămîie a fost nominalizat în 2016 la pre­miile revistei Observator cultural.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: