Am primit prin poştă un volum de poezie din partea prietenei mele din copilărie, prietenă care m-a încurajat să public primul şi singurul până acum, volum de poezie.
Dar nu despre mine este vorba ci despre poezie şi anume de poezia Gabrielei Ana Bălan. Volumul pe care l-am aşteptat cu nerăbdare şi l-am citit de trei ori (ca treimea din cartea sfântă sau ca în acţiunile tripartite din poveşti) se numeşte “Prea mulţi Pilaţi pentru două mâini “.
Pilatul poeziei gândeşte:
“la ce mi-ar mai folosi mâinile vinovate
Dacă nu aş avea lemn de cruce”
Volumul pare la o primă citire un volum de pandemie multe din texte referindu-se la perioada grea care ne marchează. Nu vă lăsaţi înşelaţi, nu este un volum de conjunctură, poeziile sunt texte care vor rămâne la fel de frumoase şi după ce va trece criza.
Poeta ba apare ba dispare printre rânduri, chiar in deschiderea volumului autoare ni se confesează:
“Când scriu
Citesc o carte
Despre viaţa mea”
De fapt aşa am citit eu întergul volumul încercând să-mi aflu prietena copilăriei, prietena care mă uimea de fiecare dată cu felul în care se punea pe sine în versuri. Poeta transformă lumea prim magia versului:
“Acum scriu
Sub nuferi ofiliţi
Apele înfloresc”
Nu pot să vă îndrum sau să vă spun cum se poate citi poezia Gabrielei Ana Bălan dar orice poezie se citeşte cu sufletul şi cu mare credinţă. De aceea spune poeta:
“dacă nu crezi în poezia mea
Cerul în ochii mei e
Cât picătura de apă în ocean”
La închiderea volumului autoarea se adresează direct cititorului:
“cândva cumva voi evada şi din această carte
Pe geam pe horn prin televizor dacă am uitat
Să pun uşi cobor pe funii
În funcţie de înălţimea la care mi-am urcat cititorul”
Deci cititori ridicaţi-vă la nivelul cărţilor şi evadaţi în cărţi până când poeţii sunt încă acolo.
Despre poetă:
Născută la Sibiu, trăieşte acum în altă provincie a ţării. Scrie din fragedă tinereţe, de fapt aventura cititului şi scrisului am început-o împreună. Ea a fost mereu cu zece paşi înaintea mea în aventura aceasta şi aşa a şi rămas. Am admirat mereu prospeţimea scriiturii ei.
Debut poetic în Revista “Astra”, Braşov, în 1986; cronici de cenaclu în jurnalul “Tribuna Sibiului”, cronici literare, poezii, prezentări de reviste şi cenacluri literare în Revista Transilvania, premii la Festivaluri de poezie: Sibiu, Mediaş, Tg. Jiu.
Volume publicate:
Īmpăratul de ceară, Editura Singur, 2012
Labirintul de cristal, Editura Self Publishing, 2014
Moartea trece pe tuşă, Editura Art Creativ, Colecția Regal, 2016
Ochii leului berber, Editura Grinta, 2018
Prea mulţi Pilaţi pentru două mâini, Editura Salonul literar, Vrancea , 2021
