Fragmentul de cultură. Sân-Nicoară: deconstrucţia unei legende creştine

Istoria arată că Sfântul Nicolae a trăit în vremea împăraţilor  Diocleţioan şi Maximlian. S-a născut  în provincia Lichia Turcia în secolul al III –lea. Datorită  bunăţăţii şi credinţei sale a fost prins de mai marii cetăţii  şi a fost trimis în temniţă împreună cu alţi creştini ai vremii. Avea să fie scăpat de carceră, după ce credinciosul Constantin a ajuns împărat al romanilor, acesta dând poruncă să fie eliberaţi  din temniţă toţi creştinii. Potrivit legedelor istorice, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea,   conciliu ecumenic al bisericii creştine, la care au participat episcopii din întregul Imperiu Roman. Acesta a fost organizat în perioada de domnie a împăratului Constantin cel Mare şi a avut ca scop a  combaterea arianismului, denunţat ca erezie.

Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

Pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este sărbătorit de copii în toată Europa. În Germania şi Polonia, copii deghizaţi în episcopi cer pomană pentru săraci – şi pentru ei, bineînţeles! În Ţările-de-Jos şi în Belgia, se crede că Sfântul Nicolae vine cu vaporul din Spania şi împarte cadouri, umblând cu un cal alb. În Ţările-de Jos, pe 5 decembrie li se dau copiilor bomboane, aruncate prin uşă, litere de ciocolată, cadouri mici şi ghicitori. Copiii lasă morcovi şi fân în ghetuţele lor pentru calul Sfântului, sperând ca, în schimb, Sfântul Nicolae să le lase cadouri.

Sfântul Nicolae in România se sărbătoreşte altfel decit in Europa de vest. Legenda creştină a acestuia a căpătat in mitologia populară alte forme, a generat alte tradiţii şi practici. Versiunea româneasca a sfântului este o versiune discretă, sfântul vine în noaptea de 5 spe 6 decembrie nevăzut şi aduce cadouri copiilor cuminţi. Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu  şi el poate fi văzut şezând la stânga Domnului când cerurile se deschid in noaptea anului nou. El este de asemenea păzitorul soarelui care vrea să fugă de pe bolta cerească îngrozit de păcatele oamenilor. Sân-Nicoară este iscoada Domnului pe lângă diavol, nelăsându-l pe acesta din urmă sa neândreptăţească oamenii.

În afară de cunoscutele cadouri puse în ghetele copiilor  în satul tradiţional românesc ziua sfântului era ziua în care se pregăteu cetele de colindători şi se făceau practici magice de prevestire a vremii sau a viitorului.

O parte din coliva de la praznicul care se făcea de 6 decembrie, era păstrată de fetele mari la icoane. In seară dinspre Anul Nou, era pusă pe o masă dinaintea unei oglinzi, și făcând un anume ritual, se credea că le va apărea imaginea ursitului.

Drept mulțumire că Moșul a ajutat perechile de tineri să se căsătorească, la cununie își aleg cel mai adesea ca patron pe Sf. Nicolae. Acesta  va ocroti familia și gospodăria tinerilor căsătoriți.

Jordiţe de Moş Niculae

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: