Blog

Gânduri printre rânduri: Felia de lamâie care îndulceşte viaţa

Mi-a căzut în mână ( mulţumiri prietenilor care au grijă să-mi cadă din când în când)  un volumaş de povestiri de o scriitoare de care nu auzisem: Anca Vieru, “Felii de lămâie”. A fost o surpriză foarte plăcută, nu m-am lăsat până nu l-am citit pe tot dintr-o suflare.  Sunt 20 de povestiri scrise cu … Continuă lectura „Gânduri printre rânduri: Felia de lamâie care îndulceşte viaţa”

Poezie din limba în care visăm: un poet pe care îl iubesc şi care mă scoate din tristeţe

După o lungă vacanţă şi o pauză şi mai lungă revin ca să vă îndulcesc toamna cu o poezie de toamnă veselă cum numai Topîrceanu  poate să scrie. Acest poet vesel şi ironic a reuşit întotdeauna să mă scoata din tristeţe. Sper să vă pună pe gânduri fericite. Ascultaţi sau fugiţi în parc să vedeţi … Continuă lectura „Poezie din limba în care visăm: un poet pe care îl iubesc şi care mă scoate din tristeţe”

Fragmentul de cultură. Etnologie: Povestea zânzienelor

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Tot pe 24 iunie, credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară”. În imaginaţia populară, Sânzienele sunt nişte fete … Continuă lectura „Fragmentul de cultură. Etnologie: Povestea zânzienelor”

Fragmentul de cultura. Etnologie: Cinzecimea sau Rusaliile

Azi ortodoxia sărbătoreşte cinzecimea sau Rusaliile. Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este sărbătorită în calendarul creştin ortodox la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti). La fel ca la Paști, sunt două zile de sărbătoare, duminică şi luni, pentru a marca Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Sărbătoarea Cincizecimii, care are … Continuă lectura „Fragmentul de cultura. Etnologie: Cinzecimea sau Rusaliile”

Veste poveste: Ochi în ochi cu Romanii

Această ştire se adresează diasporei care locuieşte in Belgia, Olanda sau împrejurimi. Muzeul Gallo Roman din Tongeren, Belgia găzduieşte expoziţia  ‘Ochi în ochi cu Romanii’. Până în august aveţi ocazia să  vedeţi exponate aduse tocmai de la British Museum. Expoziţia se bucură de prezenţa unor actori care vor intra în pielea unor negustori de ulei … Continuă lectura „Veste poveste: Ochi în ochi cu Romanii”

Fragmentul de cultură. Etnologie: Blajinii si Paştele lor

Calendar ortodox 9 mai 2021. Cunoscută sub numele de Duminica Tomii, prima duminică după Paşti reprezintă ziua în care creştinii prăznuiesc Paştele Morţilor sau Paştele Blajinilor . Prima duminică după Paşti poartă numele de Duminica Tomii, marcând momentul în care Iisus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuitorului. … Continuă lectura „Fragmentul de cultură. Etnologie: Blajinii si Paştele lor”

Veste poveste: webinar miturile şi legendele românilor

Webinar organizat de ADR Vlaanderen pe data de 8 mai ora 20.00. https://adrvlaanderen.be/events/webinar-mythes-en-legendes/ Toţi cei interesaţi  în cultura română sunt bineveniţi la acest webinar gratuit. Pentru cei înscrişi   deja în proiectul Coloana infinitului această prezentare despre mituri şi legende poate constitui o sursă de inspiraţie. Pe parcursul webinarului vor fi prezentate cele patru mituri esenţiale … Continuă lectura „Veste poveste: webinar miturile şi legendele românilor”

Încarc…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.