Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Blog

Gânduri printre rânduri: Romanul unei deveniri intelectuale

Amor intellectualis sună bine ca titlu pentru un autor care a cochetat cu limbile si cultura clasică dar in cele din urmă a devenit medic psihiatru. Am început cartea ca un  necunoscător şi cu  o oarecare îndoială. Nu ştiam nimic despre Ion Vianu, ştiam atât cât trebuie să ştie un absolvent de liceu despre Tudor…

Poezie din limba în care visăm: Marin Sorescu îndulceşte carantina

Poezie din limba în care visăm: Marin Sorescu îndulceşte carantina Vă propun o poezie care nu a fost scrisă în pandemie dar se potriveşte. Sau am potrivit-o eu?!? Deja ştiţi că îmi place Sorescu. Hibernăm Traim din amintiri, hibernam în vizuina Unei frumoase intamplari, care se-ndeparteaza. Intre vinovatie si – asteptare. Cam acesta e cadrul.…

Gânduri printre rânduri: Maniheismul între drugă şi tutuană

Carte de vacanţă şi nu prea, volumul Ioanei Nicolaie, Pelinul negru,  mi-a căzut în mână în pauza de sărbători si de lockdown.  Bine scrisă povestea spusă de Augustina curge uşor  întreruptă din când în când  de refrenul: “În 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactr al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl…” Cauza negrelii pelinului se găseşte…

Fragmentul de cultură. Sân-Nicoară: deconstrucţia unei legende creştine

Istoria arată că Sfântul Nicolae a trăit în vremea împăraţilor  Diocleţioan şi Maximlian. S-a născut  în provincia Lichia Turcia în secolul al III –lea. Datorită  bunăţăţii şi credinţei sale a fost prins de mai marii cetăţii  şi a fost trimis în temniţă împreună cu alţi creştini ai vremii. Avea să fie scăpat de carceră, după…

Poezie din limba în care visăm:un clasic pentru o sărbătoare magică

Noaptea Sfântului Andrei Zgomot trist în câmp răsună!                         Vin strigoii, se adună,                         Părăsind a lor sicrie.                         Voi, creştinelor popoare,                         Faceţi cruci mântuitoare,                         Căci e noaptea-ngrozitoare,                         Noaptea Sfântului Andrei!                         Vântul suflă cu turbare!                         A picat stejarul mare,                         Cerul s-a întunecat!                         Luna saltă-ngălbenită,                         Printre nouri rătăcită,                         Ca o luntre părăsită                         Pe un ocean turbat.                         Bufnele posomorâte,                         În…

Fragmentul de cultură: Andreiu de iarnă în noaptea strigoilor

Sânt Andreiu, Andreiu de iarnă sau simplu, Sfântul Andrei, în tradiţia populară acesta este asemănat cu un cioban de turma căruia nu s-a atins nici un lup. Figura centrală a acestei sărbători este Sântandrei, o divinitate precreștină, personificare a lupului, peste care creștinismul a suprapus pe Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, ocrotitorul României. Sântandrei…

Gânduri printre rânduri: Sfâşiat de ruşine sau de altceva

Nu citesc numai romane  de ultimă apriţie. Cu ceva timp în urmă am căpătat spre citire un roman de un autor pe care nu-l cunoşteam, Cristian Fulaş. Era romanul lui de debut, roman foarte apreciat de revista mea favorită  ‘Observator cultural’. Ttitlul cărţii este ‘Fâşii de ruşine’. Este o poveste sfâşietoare  despre lupta personajului principal…

Fragmentul de cultură. Etnologie: Ovidenia

Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie este Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta pică în fiecare an pe 21 noiembrie, iar pentru că sărbătoarea cade în Postul Crăciunului, credincioșii au de fiecare dată dezlegare la pește cu această ocazie. Denumirea din calendarul creștin ortodox a acestei sărbători este Intrarea…

Poezie din limba în care visăm:O poezie a vremurilor în care trăim

Tocmai am terminat de scris şi de publicat un text despre o poetă dragă mie. De două ori dragă pentru ca scrie frumos şi surprinzător şi pentru că a fost amica adolescenţei mele. Sper că acum că ne-am regăsit vom fi din nou prietene ca în vremurile bune. Am ales o poezie care  din ultimul…

Gânduri printre rânduri: Câte mâini avea Pilat?

Am primit prin poştă un volum de poezie din partea prietenei mele din copilărie, prietenă care m-a încurajat să public primul şi singurul  până acum, volum de poezie.  Dar nu despre mine este vorba ci despre poezie şi anume de poezia Gabrielei Ana Bălan. Volumul pe care l-am  aşteptat cu nerăbdare şi l-am citit de…

Încarc…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

Publicitate