Blog

Fragmentul de cultură. Etnologie: Povestea zânzienelor

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Tot pe 24 iunie, credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară”. În imaginaţia populară, Sânzienele sunt nişte fete … Continuă lectura „Fragmentul de cultură. Etnologie: Povestea zânzienelor”

Fragmentul de cultura. Etnologie: Cinzecimea sau Rusaliile

Azi ortodoxia sărbătoreşte cinzecimea sau Rusaliile. Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este sărbătorită în calendarul creştin ortodox la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti). La fel ca la Paști, sunt două zile de sărbătoare, duminică şi luni, pentru a marca Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Sărbătoarea Cincizecimii, care are … Continuă lectura „Fragmentul de cultura. Etnologie: Cinzecimea sau Rusaliile”

Veste poveste: Ochi în ochi cu Romanii

Această ştire se adresează diasporei care locuieşte in Belgia, Olanda sau împrejurimi. Muzeul Gallo Roman din Tongeren, Belgia găzduieşte expoziţia  ‘Ochi în ochi cu Romanii’. Până în august aveţi ocazia să  vedeţi exponate aduse tocmai de la British Museum. Expoziţia se bucură de prezenţa unor actori care vor intra în pielea unor negustori de ulei … Continuă lectura „Veste poveste: Ochi în ochi cu Romanii”

Fragmentul de cultură. Etnologie: Blajinii si Paştele lor

Calendar ortodox 9 mai 2021. Cunoscută sub numele de Duminica Tomii, prima duminică după Paşti reprezintă ziua în care creştinii prăznuiesc Paştele Morţilor sau Paştele Blajinilor . Prima duminică după Paşti poartă numele de Duminica Tomii, marcând momentul în care Iisus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuitorului. … Continuă lectura „Fragmentul de cultură. Etnologie: Blajinii si Paştele lor”

Veste poveste: webinar miturile şi legendele românilor

Webinar organizat de ADR Vlaanderen pe data de 8 mai ora 20.00. https://adrvlaanderen.be/events/webinar-mythes-en-legendes/ Toţi cei interesaţi  în cultura română sunt bineveniţi la acest webinar gratuit. Pentru cei înscrişi   deja în proiectul Coloana infinitului această prezentare despre mituri şi legende poate constitui o sursă de inspiraţie. Pe parcursul webinarului vor fi prezentate cele patru mituri esenţiale … Continuă lectura „Veste poveste: webinar miturile şi legendele românilor”

Fragmentul de cultură: Filmul care te lasă mut

Nunta mută, România 2008 Regia: Horaţiu Mălăele Scenariu: Adrian Lustig, Horaţiu Mălăele Cu: Alexandru Potocean, Meda Victor, Victor Rebengiuc. Am văzut, cu puţin timp în urmă filmul “Nunta mută”. O vreme nici nu am îndrăznit să mă gândesc la el darămite să şi scriu despre acest film. E un film puternic, un film care te … Continuă lectura „Fragmentul de cultură: Filmul care te lasă mut”

Gânduri printre rânduri:Despre vânt, suflare şi răsuflare

Am terminat de citit o carte mult lăudată  pe internet şi revistele de specialitate: ‘Vântul, duhul, suflarea’de Andrea Răsuceanu. Fie că am eu rezervele mele când un volum face prea multe valuri ( în acest caz s-ar zice mai bine vânturi cu toată conotaţia şi zâmbetele care le-ar produce acest cuvânt)  fie că am eu … Continuă lectura „Gânduri printre rânduri:Despre vânt, suflare şi răsuflare”

Încarc…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.