Fragment de cultura

 Eugen Ionescu – Lecţia

Vinerea trecutӑ, 4 septembrie ne-am putut bucura de o ‘lecţie ‘ deosebitӑ. Neaşteptat a sunat pentru mine vestea datӑ de un membru al clubului de carte cӑ la Parktheater ȋn Eindhoven se va prezenta piesa lui Eugen Ionescu “Lecţia”. Jumӑtate din clubul de carte din Eindhoven nu a ratat ocazia de a primi o lecţie .

Ȋn introducerea programului realizatorii prezintӑ aceastӑ minusculӑ bijuterie :” Ȋn ciuda faptului cӑ aceastӑ piesӑ ȋmplineşte anul acesta 70 de ani ea este mai actualӑ ca niciodatӑ”. Cu totul de accord, nu mӑ pot ȋndoi de actualitatea acesteia sau de puterea lui Ionescu de a  ne convinge prin reducere la absurd.

Piesa in regia lui  Bruun Kuijt si cu concursul actorilor Bram van der Vlugt, Sarah Bannier en Charley Yntema ne-a pus serios pe gânduri. Ȋncotro se ȋndreaptӑ educaţia, ce facem cu şi din copiii noştri?

Care e rolul ȋnvӑţӑmântului?  Sfârşitul absurd şi neaşteptat al unei lecţii private ne avertizeazӑ cӑ spontaneitatea, creativitatea şi dorinţa de a ȋnvӑţa a tinerei generaţii pot fi ucise  printr-o precarӑ metodӑ de predare. 

Stӑ oare atât de renumitul profesor simbol pentru un ȋnvӑţӑmânt ȋmbӑtrânit, sclerozat şi depӑşit de actualitate? Sau poate distinsul personaj a cӑrui faimӑ o intimideazӑ pe eleva doritoare de cunoaştere ne transmite cӑ renumele şi faima nu valoreazӑ nimic dacӑ nu te osteneşti perpetuu sӑ te perfectionezi, sӑ ţii pasul cu evenimentele.

Nu vӑ pot spune care este interpretarea corectӑ a acestei piese ȋntr-un act. De altfel Eugen Ionescu poate conduce la diferite interpretӑri. Tot ce vӑ pot spune este cӑ  cele 45 de minute de absurd m-au scuturat bine, mai ales cӑ lucrez ȋn  ȋnvӑţӑmânt.  Ceea ce nu e o veste rea pentru pӑrinţii noilor generaţii. Dacӑ un profesor s-a lӑsat cutremurat de mesajul ‘LECŢIEI’ mai sunt speranţe.

Sorinela, @cuvintepedinafara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s